200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn

Gepubliceerd op

De provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland stellen 200.000 euro beschikbaar voor het nieuwe Experience Center Oude Ambachten, op de oude punterwerf van de familie Schreur in Giethoorn. Bezoekers kunnen er in de toekomst kennismaken met de klassieke houten punterbouw en oude ambachten. Met de komst van het Experience Center moet ook de drukte in Giethoorn beter gespreid worden. 

Gert Harm ten Bolscher (gedeputeerde van onder andere vakmanschap en erfgoed) is blij met de komst van het centrum. "De geschiedenis van deze werf gaat terug tot het begin van de achttiende eeuw, al eeuwen varen er houten punters door Giethoorn. Met de komst van het Experience Center kan iedereen kennis maken met dit authentieke vakmanschap waar we met z'n allen trots op zijn. Maar ook met andere oude ambachten die hier van generatie op generatie worden overgedragen, zoals palingvissen, rietsnijden en rietdekken."

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur

Drukte bij toeristische hotspots

Geliefde toeristische bestemmingen in Nederland, zoals Giethoorn, hebben te maken met toenemende drukte. In de landelijke Actieagenda Perspectief 2030 Bestemming Nederland wordt daarom bekeken hoe bezoekersstromen beter kunnen worden gespreid. Dat gebeurt ook bij twee andere hotspots; Zaanse Schans en Kinderdijk. Gasten worden daarbij verleid om het gebied verder in te trekken en kennis maken met meer dan alleen de bekende hotspot.

Aanpak Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden

Samen met de gemeente Steenwijkerland heeft de provincie bekeken welke maatregelen mogelijk zijn. In het gebied wordt gewerkt aan spreiding van gasten door de restauratie van de Koornmeule (Giethoorn-Noord), het realiseren van het Experience Center Oude Ambachten in Giethoorn-Zuid en het nog te bouwen European Wetland Center in Ossenzijl door Staatsbosbeheer. De hoop is dat de druk op het centrum van Giethoorn hierdoor afneemt, waardoor gasten een bezoek aan Giethoorn en omgeving nog plezieriger ervaren.

Iedereen zou in z’n leven tenminste één keer Giethoorn moeten bezoeken. Een uniek plekje middenin een uniek natuurgebied. Dat zie je ook aan de grote hoeveelheid bezoekers. Met een nieuw Experience Center bieden we die bezoekers een nieuwe bestemming én een inkijkje in de geschiedenis. En nog een voordeel, ook bij slecht weer is dit een prima plek!

Erwin Hoogland gedeputeerde van onder andere toerisme en recreatie