33 sollicitanten willen burgemeester van Olst-Wijhe worden

Gepubliceerd op

33 personen hebben bij Commissaris van de Koning Andries Heidema hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Olst-Wijhe. Het gaat om 14 vrouwen en 19 mannen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 31 en 60 jaar. Een groot aantal kandidaten heeft of had een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, de overige kandidaten hebben een andere professionele achtergrond.

Het burgemeestersambt in Olst-Wijhe is sinds 1 september vorig jaar vacant door het aan burgemeester Ton Strien verleend eervol ontslag. Sindsdien neemt Yvonne van Mastrigt het ambt waar in deze gemeente. De sollicitatietermijn liep van 18 augustus tot 14 september.

Achtergrond procedure

De procedure voor een nieuwe burgemeester kent een aantal fasen. Op 11 juli begon de zoektocht met het vaststellen van het profiel van de nieuwe burgemeester door de gemeenteraad van Olst-Wijhe. Met het sluiten van de sollicitatietermijn begint de volgende fase, waarbij de Commissaris van de Koning zich verder verdiept in de sollicitanten en gesprekken voert. Daarna deelt hij zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie uit de raad en wordt een selectie gemaakt.

Voordracht minister BZK

De vertrouwenscommissie gaat met deze selectie van kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de raad. Ook volgt een aanbeveling. Het is uiteindelijk aan de raad om de beste kandidaat voor Olst-Wijhe bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. De minister gaat met de kandidaat in gesprek en draagt deze vervolgens voor benoeming voor bij de Koning. In februari 2024 kan de nieuwe burgemeester voor deze gemeente aan de slag, zo is op dit moment de verwachting.