Acht sollicitanten willen burgemeester van Almelo worden

Gepubliceerd op

Acht personen hebben bij Commissaris van de Koning Andries Heidema hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van Almelo. Het gaat om acht mannen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 25 en 56 jaar. Van de acht sollicitanten hebben er zeven een hoofdfunctie in het openbaar bestuur en één een andere professionele achtergrond.

De sollicitatietermijn liep van 16 november tot 8 december. Het burgemeestersambt in Almelo is sinds 1 november van dit jaar vacant door het vertrek van burgemeester Arjen Gerritsen. Sindsdien is Mirjam van ‘t Veld waarnemend burgemeester van Almelo.

Achtergrond procedure

De procedure voor een nieuwe burgemeester is ingedeeld in een aantal fasen. Op 14 november begon de zoektocht met het vaststellen van het profiel van de nieuwe burgemeester door de gemeenteraad van Almelo. Met het sluiten van de sollicitatietermijn begint de volgende fase, waarin de Commissaris van de Koning zich verder verdiept in de sollicitanten en gesprekken voert. Daarna deelt hij zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad en wordt een selectie gemaakt.

Voordracht minister BZK via ministerraad

De vertrouwenscommissie vanuit de gemeenteraad van Almelo gaat met de geselecteerde kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de raad. Ook volgt een aanbeveling. Het is uiteindelijk aan de raad om de beste kandidaat voor Almelo bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. De minister gaat met de kandidaat in gesprek en draagt deze vervolgens via een voordracht aan de ministerraad voor benoeming voor bij de Koning. Op dit moment is de verwachting dat de nieuwe burgemeester in juni 2024 in Almelo aan de slag kan.