Arie Slob benoemd als 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaal Almelo-De Haandrik

Gepubliceerd op

Oud-minister Arie Slob is bereid gevonden om de rol van onafhankelijk bestuurlijk kopstuk te vervullen bij kanaal Almelo – de Haandrik. De gemeenten Hardenberg, Hellendoorn, Ommen, Twenterand, stichting Kant nog Wal en de provincie Overijssel zijn blij met zijn benoeming. ‘Samen met wethouder Arjan Hof en gedeputeerde Martijn Dadema zat ik in de selectiecommissie’ zegt Peter Blok, bestuurslid van stichting Kant nog Wal. ‘Met een positief gevoel en met vertrouwen hebben wij unaniem gekozen voor Arie Slob. Wij vertrouwen erop dat we hiermee écht een stap vooruit zetten in dit langslepende dossier’, vervolgt Peter Blok.

Afbeelding: Arie Slob

Arie Slob laat weten dat hij deze rol met de grootste zorgvuldigheid en oog voor mensen gaat vervullen. Hij zegt: ‘In de komende periode ga ik als eerste kennis maken met het gebied en een team van medewerkers samenstellen. Aan de hand daarvan ga ik bepalen hoe ik mijn rol precies ga invullen. Ik ga ervan uit dat ik rond of net na de zomer kan beginnen met mijn werkzaamheden.’
 
En hij vervolgt:’ In de meeste gevallen zullen een schademelder en de provincie Overijssel tot overeenstemming komen over de afhandeling van een schade. Soms komen bewoners en provincie er samen niet uit. Dan zal ik die situatie zorgvuldig bestuderen en daar een advies over uitbrengen.’

Voorafgaand

Op 13 december 2023 heeft Provinciale Staten van Overijssel besloten de schaderegeling kanaal Almelo-De Haandrik aan te passen en de uitvoering menselijker, makkelijker en milder te maken. Dat besluit hebben zij genomen naar aanleiding van het rapport ‘Wat rechtvaardig is, is niet altijd ook rechtmatig’ van Mona Keijzer.
 
Mona Keijzer heeft de provincie aangeraden om iemand van buiten de provinciale organisatie te vragen die de overheden met gezag adviseert over hoe knopen door te hakken als situaties vastlopen. Deze onafhankelijke persoon is het bestuurlijk kopstuk.