Bouw loopbrug bij station Zwolle van start

Gepubliceerd op

Wie de komende tijd station Zwolle uitloopt ziet het gelijk; de bouw van een nieuwe loopbrug is begonnen. De Passerelle verbindt de binnenstad aan de noordkant met het nieuwe centrumgebied Spoorzone aan de zuidzijde. De 130 meter lange S-vormige brug is gebouwd van duurzaam Europees naaldhout. Bovenop vind je straks verschillende wandelpaden, banken, bomen, bloemperken en een kunstwerk met water. En je kunt er natuurlijk rustig even uitkijken over de stad en het spoor.

Voor de provincie Overijssel is de nieuwe verbinding belangrijk voor de bereikbaarheid. Gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit): “Nog even, en dan heeft Zwolle een prachtige nieuwe verbinding tussen noord en zuid. Waar je, eventueel met een fiets aan de hand, het spoor oversteekt. Van de historische binnenstad naar de vernieuwde spoorzone, met uitzicht op het groenste station van Nederland. De Passerelle is niet alleen een eyecatcher voor de regio, er komt ook een wens van de provincie uit. Want hiermee ontstaat een openbare verbinding en kunnen inwoners gemakkelijk dag en nacht dit deel van de stad doorkruisen.”

Toegankelijkheid

De Passerelle wordt een wandelgebied waar de fietser te gast is. Fietsers kunnen van de brug gebruik maken, lopend met de fiets aan de hand. Er komen liften aan beide kanten, zodat mensen slecht ter been of in een rolstoel ook de brug op kunnen. De fiets mag ook mee de lift in.

Bouw

De loopbrug wordt ruim 130 meter lang, 10 meter breed en 7,5 meter hoog en gebouwd van duurzaam Europees naaldhout. Alleen voor de fundering wordt beton gebruikt. Bouwen met hout is milieuvriendelijk. De CO2 uitstoot daalt met ruim 70% ten opzichte van het gebruik van staal. De trappen naar de loopbrug worden aan beide zijden passend bij hun omgeving.

Artist impression. Bron: Gemeente Zwolle, Karres en Brands, ipv Delft en Miebach

Het verplaatsen van het busstation naar de zuidkant van het station is de reden geweest dat de provincie met de gemeente en andere partijen afspraken heeft gemaakt om de spoorzone Zwolle aan te pakken. De Passerelle is het laatste onderdeel van de afspraken. Verder gaat het om de fietsenkelder aan het Stationsplein, het busstation aan de zuidzijde en de Schuttebusbrug van het nieuwe busstation over het spoor naar het kruispunt Willemskade/Nieuwe Veerallee/Rieteweg. Belangrijk voor het gebied en voor bus- en treinreizigers.

Meekijken

Het is de bedoeling dat de Passerelle in het voorjaar van 2025 feestelijk geopend wordt. Tot die tijd kun je live meekijken met de bouw via de webcam.