Europese bijdrage voor innovatie blessurepreventie en hergebruik van metalen

Gepubliceerd op

In Overijssel en Gelderland gaan acht bedrijven en kennisinstellingen van start met twee slimme en duurzame projecten. Zij hebben met succes een beroep gedaan op het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In totaal is ruim 1,5 miljoen euro subsidie toegekend. De totale investering bedraagt ruim 3,4 miljoen euro. De projecten dragen met hun innovaties bij aan thema’s die Oost-Nederland belangrijk vindt om haar concurrentiepositie te versterken én aan een slimmer, groener Europa. Het gaat om de volgende innovaties:

Sporter-monitoringsysteem

De projectpartners in het project ‘Fit to Purpose’ ontwikkelen een sporter-monitoringssysteem. Hierbij worden de metingen van een sport-tracker gecombineerd met videobeelden en de uitkomsten worden direct geanalyseerd teruggekoppeld. Het direct monitoren van de trainings- en wedstrijdbelasting én het model dat het blessurerisico gelijktijdig voorspelt, biedt veel voordelen. Voor de topsportsector is dit een nieuwe methode van blessurepreventie, die ervoor zorgt dat zij minder snel uitgeschakeld raken. Voor fysiotherapeuten wordt het mogelijk om revalidatietrajecten te verbeteren op basis van de belastbaarheid van een patiënt in het moment zelf. De verwachting is dat revalidatietrajecten op deze manier effectiever worden waardoor de patiënt sneller herstelt.

Het consortium uit Enschede, bestaande uit DEMCON JOHAN Sports, 360SportsIntelligence Research and Development, Pro-F fysiotherapie, FC Twente'65 en Universiteit Twente ontvangen een subsidiebedrag van € 750.000. De totale kosten van het project bedragen € 1.764.701.

Robot-afvalsorteersysteem

De partners in project ‘Ontwikkeling van een geavanceerd detectie- en robotsorteersysteem voor een circulaire economie’ ontwikkelen een afvalsorteersysteem. Dit robotsysteem kan snel, foutloos en zelfstandig alle soorten metalen (staal, gietijzer, RVS, aluminium, koper, lood, zink, brons, messing) tussen het afval vinden en sorteren. De maakindustrie is sterk afhankelijk van deze grondstoffen maar het delven ervan heeft enorme gevolgen voor het milieu, de natuur en de gezondheid. Daarnaast is er steeds meer schaarste waardoor de prijzen van deze grondstoffen stijgen. Met het ontwikkelen van dit systeem is het mogelijk om op een snelle en concurrerende manier grondstoffen terug te winnen. Het consortium bestaande uit Riwald B.V. (Almelo), Riwo Engineering (Oldenzaal) en Stichting T-Valley (Enschede) ontvangen een totaal subsidiebedrag van € 750.000. De totale kosten van het project bedragen € 1.720.715.

EFRO Oost 2021-2027

De EU stelt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in de periode 2021-2027 € 83 miljoen beschikbaar voor Oost Nederland. Daar blijft het niet bij: ook het Rijk en de provincies investeren samen € 44 miljoen in het EFRO-subsidieprogramma voor Oost-Nederland (EFRO Oost). Dit geld komt ten goede aan projecten die bijdragen aan versterking van de concurrentiepositie van Oost-Nederland. In de jaren 2022 tot en met 2026 wordt het budget beschikbaar gesteld. Dit door regelmatige openstellingen door de jaren heen.

Meer informatie over de geldende openstellingen vindt u op www.efro-oost.euVerwijst naar een andere website