In Memoriam: Rick Brink

Gepubliceerd op

Statenlid Rick Brink overleed onverwacht op zaterdag 11 mei 2024. De provincie heeft een condoleance register geopend op het Provinciehuis.

‘Laten we samen werken aan een breed draagvlak.’ Met deze woorden riep Rick Brink Statenleden op om samen met hem te zoeken naar oplossingen voor de huidige uitdagingen in Overijssel. Hij deed dat in zijn laatste bijdrage in de Statenvergadering van 24 april. Deze oproep tot verbinden kenmerkt hem als Statenlid. Met Rick Brink verliest Overijssel een man die positief in het leven stond. Een verbinder die met humor zich sterk maakte voor zijn idealen.

Raadslid

Rick Brink werd op 12 november 1985 in Hardenberg geboren met een met de genetische aandoening osteogenesis imperfecta. Hij was al als kind gebonden aan een rolstoel. Ondanks zijn beperking bezocht hij een reguliere school. Hij studeerde bedrijfsadministratie en Management, Economie en Recht. Brink was gemeenteraadslid in Hardenberg van 2014 tot 2019 van het CDA en daar tot slot ook fractievoorzitter. In 2018 eindigde hij in de top 12 bij de verkiezing tot Beste Raadslid van Nederland. Een van zijn successen was dat Hardenberg in 2018 werd uitgeroepen tot de meest toegankelijke gemeente van Nederland.

Enthousiasme

Zijn enthousiasme is typerend voor Brink. Hij zei tegen magazine Wordt Vervolgd van Amnesty International: ‘Ik ben geen boze activist. Uiteindelijk bereik je met een goed gesprek veel meer’. Het was volgens hem belangrijk dat veel meer mensen met een beperking politieke functies gaan bekleden. Alleen af en toe even meedenken, had volgens hem weinig effect. Rick noemde het geen onwil, maar een gebrek aan bewustzijn. In 2019 werd hij benoemd tot de eerste officieuze Minister van Gehandicaptenzaken. In deze rol zette hij zich actief in voor het verbeteren van de positie van mensen met een handicap.

Fractievoorzitter

In 2020 stelde Brink zich kandidaat voor de CDA-lijst voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hij haalde tot zijn spijt geen verkiesbare plek en trok zich terug. Ondanks zijn openlijke teleurstelling bleef hij trouw aan het CDA. Eind 2022 werd hij daarom lijsttrekker van het CDA in Overijssel. De partij bleef bij de verkiezingen van 2023 steken op slechts vier zetels. Ondanks deze fikse tegenslag blijft Brink positief en geeft hij tot aan zijn overlijden kleur aan het CDA. Rick Brink werd 38 jaar.

Condoleance welkom

Op het Provinciehuis in Zwolle is een condoleanceregister geopend. Hier kunnen inwoners hun medeleven uiten en een herinnering aan Rick Brink achterlaten. Wie niet langs kan komen, mag een bericht sturen naar statengriffie@overijssel.nlVerwijst naar een andere website. Deze berichten en het condoleanceregister worden aan de nabestaanden van Rick Brink overhandigd. De uitvaart van Rick is op zaterdag 18 mei in besloten kring. Tijdens de uitvaart gaat de Provincievlag op het dak van het Provinciehuis half stok.