Innovatief Nederlands-Duits project gaat woonwijken verduurzamen

Gepubliceerd op

De Provincie Overijssel gaat samen met bijna 80 Nederlandse en Duitse organisaties woonwijken versneld verduurzamen. De komende vier jaar wordt 6,9 miljoen euro uitgetrokken voor het project FutureBEEing. Vijf wijken in Nederland en vijf wijken in Duitsland krijgen een transformatie. Gedeputeerde Liesbeth Grijsen is enthousiast: “FutureBEEing gaat ons helpen om onze bestaande woningvoorraad sneller te verduurzamen, zodat meer mensen comfortabel en betaalbaar kunnen wonen!”

Nederland en Duitsland hebben samen een ambitieus doel gesteld: de verduurzaming van bestaande woonwijken. In 2030 streven beide landen naar een CO2-reductie van 55%. In 2050 moeten alle gebouwen volledig CO2-neutraal zijn.

Het transformeren van bestaande wijken is een uitdaging. Huidige tools en methoden richten zich slechts eenzijdig op thema’s zoals energie-efficiëntie of biodiversiteit. Daarbij leiden talloze technische oplossingen en betrokken partijen tot complexe besluitvorming.

Het is dus hoog tijd voor innovatie, zodat bestaande wijken snel kunnen worden verduurzaamd. Er is een flexibele gestandaardiseerde aanpak nodig, die tegemoetkomt aan de diverse behoeften van wijken.

Maak kennis met FutureBEEing

Vanaf 1 januari 2024 start de Provincie Overijssel het project FutureBEEing, dat bestaande wijken in het Nederlands-Duitse grensgebied versneld verduurzaamt. In de komende vier jaar worden vijf Nederlandse en vijf Duitse wijken getransformeerd. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder Buro de Haan, hogeschool Saxion, de gemeentes Enschede en Hengelo, Stadt Münster, Energieland 2050, Fachhochschule Münster en GrünStadtKlima.

Het grensoverschrijdende Interreg-project introduceert twee krachtige instrumenten: de FutureBEEing menukaart, die vereisten en standaarden definieert, en de FutureBEEing tooling, een 2D/3D-software die toepasbaar is in duurzame wijkontwikkeling. Zo levert het project een set realistische en haalbare scenario's, getest in subprojecten, met een helder stappenplan voor implementatie.

FutureBEEing staat onder leiding van internationaal projectleider Ulla-Britt Krämer. Het bevordert samenwerking tussen belanghebbenden in Nederland en Duitsland, waardoor resultaten snel behaald kunnen worden. Met een budget van 6,9 miljoen euro en meer dan 80 betrokken organisaties, variërend van overheden en onderwijsinstellingen tot netbeheerders en leveranciers, zet FutureBEEing een grote stap richting een duurzame woontransitie.