Overijsselse ondernemers massaal in de rij voor duurzaamheidslening

Gepubliceerd op

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben in het afgelopen jaar volop gebruik gemaakt van de MKB Duurzaamheidslening van de Provincie Overijssel. Het beschikbare bedrag van 5 miljoen euro is binnen een halfjaar volledig benut. Het Rijk wil de succesvolle aanpak overnemen.

115 bedrijven hebben de lening aangevraagd. Het geld gebruikten ze voor isolatie, gasloos verwarmen, energiezuinige apparatuur of zonnepanelen. Met de duurzaamheidsleningen is zo’n 2100 ton CO2 bespaard. Dat komt overeen met de gemiddelde uitstoot van 260 huishoudens.

Het uitgeleende bedrag is beschikbaar gesteld door de Provincie Overijssel, via het Energiefonds Overijssel. Kredietverstrekker Qredits uit Almelo heeft de aanvragen behandeld en de leningen verstrekt. De financiering maakt het mogelijk om tot 50.000 euro te investeren in energie-efficiënte oplossingen tegen een lage rente van 2,5%.

Gedeputeerde Tijs de Bree: “De lening is bijzonder succesvol geweest. Ondernemers willen graag verduurzamen, maar hebben veel investeringen te doen. Met deze lening zorgen we ervoor dat investeringen in verduurzaming niet hoeven te concurreren met investeringen in bijvoorbeeld innovatie of groei van het bedrijf.”

De Overijsselse aanpak is niet onopgemerkt gebleven. De Tweede Kamer heeft moties aangenomen die ervoor pleiten zo’n duurzaamheidslening voor alle ondernemers in Nederland beschikbaar te maken. In de begrotingsbesprekingen voor 2024 is alvast een bedrag van 10 miljoen euro aan rentesubsidie vrijgemaakt voor kleine ondernemers.