Ruim 7 miljoen voor ontwikkelkansen Overijsselse jongeren

Gepubliceerd op

Goed nieuws voor Overijsselse jongeren: er wordt 7,2 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Rijk om jonge inwoners de kans te geven zich in te zetten voor een ander. De provincie Overijssel en het landelijke programma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) zetten zich samen met gemeenten, onderwijs en bedrijven in voor de ontwikkeling van jongeren.

Iets doen voor een ander

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun leefwereld en iets te doen voor een ander en/of de samenleving. Zo organiseren ze sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy. MDT helpt jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.  

Gedeputeerde Tijs de Bree: "Het is geweldig dat zo’n geldbedrag beschikbaar wordt gesteld. Vrijwilligerswerk kan je veel nieuwe inzichten geven, dat heb ik zelf ook gemerkt toen ik taalbuddy was voor jonge statushouders. Dat heeft mij bijvoorbeeld veel geleerd op cultureel gebied, maar ook over hoe procedures in Nederland werken."

5 jongeren aan een tafel die in zakelijke, doch informele setting samenwerken

FC Noaber en Impacter

De samenwerking tussen de provincie Overijssel, gemeenten, onderwijs, bedrijven en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft geleid tot groen licht voor twee MDT-aanvragen, met een totale waarde van 7,2 miljoen euro. De projecten strekken zich uit over meer dan 100 locaties in de hele provincie. Het gaat in Overijssel om de programma's FC Noaber en Impacter. FC Noaber is een programma waarbij jongeren talenten ontwikkelen door het doen van vrijwilligerswerk en het volgen van trainingen. Bij het programma Impacter krijgen deelnemers de kans om samen met een jongerencoach te werken aan vertrouwen in zichzelf, hun talenten en hun plek in de maatschappij.

Doe ook mee met MDT

Ben jij tussen de 12 en 30 jaar oud en wil je je cv ook een boost geven? Of wil je je als organisatie inzetten om een MDT-project op te zetten? Meld je dan aan via www.doemeemetmdt.nlVerwijst naar een andere website.