Steeds meer gemeenten in Overijssel stappen over op natuurvriendelijk isoleren

Gepubliceerd op

Steeds meer gemeenten in Overijssel kiezen voor het opstellen van een soortenmanagementplan (SMP) en stappen over op natuurvriendelijk isoleren. Eerder deze maand berichtte gemeente Borne dat het college van B&W heeft ingestemd met het opstellen van een SMP. Daarmee volgt Borne de voetsporen van onder meer Deventer, Zwolle en Enschede met het opstellen van een SMP.

Bij het isoleren van spouw of dak worden onnodig kleine vogels en vleermuizen gedood. Dat is in strijd met de Wet natuurbescherming. Wanneer deze diersoorten aanwezig zijn in een woning, mag er dus niet zomaar geïsoleerd worden. Wanneer er beschermde diersoorten aangetroffen worden, is de eigenaar verplicht om ecologisch onderzoek te laten uitvoeren en beschermende maatregelen te treffen.

Ontheffing van de Wnb

In een soortenmanagementplan worden afspraken gemaakt over hoe in de hele gemeente deze dieren beschermd worden. Onderdeel van dit plan is ecologisch onderzoek. Dat betekent dat woningeigenaren daar niet meer zelf voor hoeven te zorgen. Het enige dat zij moeten doen, is kiezen voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Met een SMP heeft een gemeente 10 jaar ontheffing van de Wet natuurbescherming.

Pre-SMP

Het opstellen van een SMP en het laten uitvoeren van veldonderzoek duurt al gauw 1 tot 2 jaar. Daarom biedt provincie Overijssel de mogelijkheid om een tijdelijke ontheffing te ontvangen. De aanvraag van deze voorloper op de ontheffing, de zogeheten pre-SMP, duurt korten (circa 6 maanden) en is 2 jaar geldig.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie de onderstaande websites:

Natuurvriendelijk Isoleren Verwijst naar een andere website

Afbeelding: iStock