MijnBesteBordje: Hoe het zit met eiwit

De provincie Overijssel en culinair expert Nadia Zerouali (u kunt haar kennen van BinnensteBuiten) hadden een uitdaging voor jonge Overijsselse gezinnen bedacht: 'Hoe het zit met eiwit'- de challenge! 

Nadia heeft gekookt met de vijf winnaars: de familie Krijgsman in Almelo, de Deventer familie Van Aalderen, de familie Musters uit Enschede, het Zwolse gezin Douma en de Hardenbergse familie Hakkers. Samen met de ouders en kinderen heeft ze heerlijk eten gemaakt waarbij het allemaal draait om eiwit. En met elke familie weer een ander recept met streekproducten van winkels uit de buurt.

Afbeelding van de video 'De eiwitchallenge in Enschede'

Alle deelnemers aan de quiz kregen het exclusieve kookboek thuis opgestuurd met hierin de recepten van deze challenge.

Waarom deze challenge?

Wat we eten, waar we ons voedsel kopen, dat heeft invloed op onze gezondheid en het landschap en de natuur om ons heen. Landbouwbedrijven zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Daardoor werden producten goedkoper en werden ze over de hele wereld verkocht. Dat heeft ook nadelen, zoals teveel stikstof in natuurgebieden. Daarom willen we in Overijssel de landbouw en uw eten in evenwicht brengen met de natuur. U maakt het verschil, als u slim kiest bij het boodschappen doen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor plantaardige of dierlijke eiwitten.

Welke keuzes maakt u hierbij en wat voor invloed heeft dit op uw gezondheid, het landschap en de natuur om u heen. We organiseren deze challenge speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Want juist voor jonge kinderen zijn eiwitten belangrijk om sterk en gezond te blijven. Eiwitten zitten in zuivel en vlees, maar ook in plantaardige producten zoals boontjes, granen, noten en pindakaas. Veel van deze producten komen ook nog eens van Overijsselse bodem, eten met weinig kilometers dus.

Welke leveranciers doen er mee aan deze Challenge?

Logo mijn beste bordje