Studentenchallenge MijnBesteBordje: eten uit de eigen buurt

Huize Hosnor en Hoffers winnen studentenchallenge Mijnbestebordje. De studentengroepen Huize Hosnor van de UTwente en Saxion Enschede en Hoffers van Aeres Warmonderhof in Dronten hebben met een gedeelde eerste prijs de studentenchallenge Mijnbestebordje van de provincie Overijssel gewonnen. Beide groepen wonnen 1.000 euro. De groep 25Kitchen kreeg een eervolle tweede prijs.

De jury kende de Hoffers een eerste prijs toe vanwege de uitgebreide aandacht voor de makers van het voedsel. “De verhalen achter ingrediënten en de boer kwamen heel goed naar voren.” En over Huize Hosnor zegt de jury onder andere dat de gebruikte kazen met zorg uitgezocht zijn om de smaken uit de regio tot hun recht te laten komen.

25Kitchen kreeg een tweede prijs voor onder meer de originele pannacotta van karnemelk.

Negen groepen met meer dan 50 studenten uit Zwolle en Enschede deden mee aan de challenge #MijnBesteBordje. De studenten werden uitgedaagd om een hoofdgerecht te maken van alleen streekproducten. Wat is jullie Beste Bordje uit de buurt? Welke keuzes maken jullie daarbij en waarom? En welk hoofdgerecht wordt het? Ion januari moesten de groepen hun inzending, een filmpje, in dienen en ook delen via social media. In het filmpje moest het hele proces van het kopen van de producten tot en met het eten te zien zijn.

De jury bestond uit Irene Bruins van Erf1, Robin Haakmaat, voorzitter Slow Food Youth Network (SFYN) Nederland en Koen Olde Hanter, dealmaker van de provincie Overijssel.

Duurzaam eten

Voedsel is onze eerste levensbehoefte. Maar eten is ook gewoon lekker èn het verbindt. Zoals door het samen eten met je medestudenten. Met de keuze voor jouw eten heb je een grote invloed op ons landschap, onze leefomgeving en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld het eten van lokaal geproduceerd voedsel vaak duurzamer. Bijvoorbeeld door de kortere transportlijnen. Daarnaast houdt de boer die voor de lokale markt produceert meer geld over om te investeren in duurzame manieren van landbouw en ontstaat zo een mooier landschap met meer biodiversiteit.

Filmpjes

Ga naar de creatieve, verrassende en bijzondere filmpjes van de negen Mijnbestebordjes.