Engbertsdijksvenen
In Twente, vlakbij de Duitse grens, ligt een van de weinige hoogveengebieden die Nederland nog rijk is: Engbertsdijksvenen. Dit Natura 2000 gebied is de laatste rest van een voormalig groot hoogveengebied. Het ligt vlak tegen de Duitse grens en is ongeveer 1000 hectare groot. Het gebied is bijna helemaal afgegraven, vooral tussen 1850 en 1950. De randen van het gebied zijn helemaal afgegraven. Daarom steekt het gebied met het restant hoogveen ver boven het landschap uit.
Terinzagelegging
Terinzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau Natura 2000 Engbertsdijksvenen - interne maatregelen.
Meer informatie?
In juli wordt een inloopbijeenkomst over Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen georganiseerd voor belanghebbenden en geïnteresseerden:
Datum: woensdag 12 juli 2023
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Dorpshuis ’t Haarschut, Dorpsstraat 17, 7694 AA, Kloosterhaar
Wat gaan we doen en waarom
Er zijn nu minder verschillende soorten planten en dieren in de Engbertsdijksvenen dan vroeger. Dit kom omdat er teveel stikstof in het gebied is. Unieke soorten, zoals veenmossen, geoorde fuut en wulp, hebben moeite om er te overleven. Bovendien werd het gebied waar ze kunnen leven in de afgelopen jaren steeds kleiner. Delen van de heide zijn versnipperd. Ook is de heide niet verbonden met andere gebieden.
De komende jaren zijn we daarom aan de slag in de Engbertsdijksvenen en in het gebied eromheen. We herstellen het hoogveen. Ook zorgen we voor afwisseling tussen droge heide en bos. Zo blijft het landschap bewaard dat in de loop van de geschiedenis door mensen is gemaakt. Een belangrijke voorwaarde om het hoogveen duurzaam te bewaren, is dat er genoeg water in het gebied is. Dat kan door het vasthouden van het regenwater en het verhogen van de grondwaterstand.
Steun van het LIFE-programma van de Europese Commissie
De Engbertsdijksvenen is een van de weinige plekken in Europa waar het mogelijk is om het hoogveensysteem te herstellen. Daarom krijgt het herstelproject financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Commissie. Dit door LIFE gefinancierde herstelproject heeft de naam AddMire LIFE. Bekijk alle informatie over dit herstelproject AddMire LIFEVerwijst naar een andere website

Waarmee we nu bezig zijn
Inpassingsplan (PIP) voor de interne maatregelen kon er niet gestart worden met de natuurherstelwerkzaamheden door Staatsbosbeheer. In november 2022 werden de beroepen tegen het PIP definitief gegrond verklaard en moet het PIP worden vernietigd. De provincie Overijssel had ter voorbereiding op het PIP een MER (Milieueffectrapportage) moeten maken aldus de Raad van State, maar heeft dit niet gedaan. De provincie moet alsnog een MER laten maken. Daarna moet het PIP met een MER opnieuw ter inzage worden gelegd en weer vastgesteld in Provinciale Staten. Dit betekent vertraging voor de uitvoering door Staatsbosbeheer van de natuurmaatregelen in het gebied. Over de natuurmaatregelen zelf oordeelt de Raad van State dat die in orde zijn. Die staan niet ter discussie.
De natuurmaatregelen zijn voldoende onderzocht, onderbouwd en alle belangen zijn door de provincie goed afgewogen. Dit geldt ook voor de hydrologische maatregelen voor de natuur in het gebied. Het gaat daarbij om het dempen van sloten en greppels en het graven voor de aanleg van kades. Die maatregelen worden genomen om het hoogveen en bijhorende biodiversiteit in de Engbertsdijksvenen te herstellen en te versterken. Daarvoor is het nodig het gebied te vernatten en water beter vast te houden. Het gebied heeft te lijden door te veel stikstof uitstoot en door de droge zomers van de afgelopen jaren is het veen verder verdroogd en sterven planten en dieren uit. Veel vogelsoorten konden nauwelijks voedsel vinden voor hun kuikens. Zo is door droogte en mogelijk ook verstoring bijvoorbeeld het broedsel van de kraanvogels mislukt. Dit willen we in de toekomst voorkomen, daarom moeten maatregelen worden genomen om de waterstand vast houden.
Over Engbertsdijksvenen
Engbertsdijksvenen is een rest van een voormalig groot hoogveengebied. Het ligt vlak tegen de Duitse grens en is ongeveer 1000 hectare groot. De Engbertsdijksvenen is bijna helemaal afgegraven, vooral tussen 1850 en 1950. De randen van het gebied zijn helemaal afgegraven. Daarom steekt het gebied met het restant hoogveen ver boven het landschap uit.
Het gebied heeft nog een stukje veen dat is blijven staan. Daar groeit nog actief hoogveen. Dat is heel erg zeldzaam. Bij voldoende vocht groeit dit veen nog aan. Behalve uit hoogveen bestaat het gebied uit natte heide met hier en daar ook drogere delen. Langs de randen van het gebied zijn een paar kleine berkenbossen te vinden.
Zeldzame planten en dieren in Engbertsdijksvenen
- Veenmossen, lavendelheide, slangenwortel, ronde zonnedauw
- Toendrarietgans, geoorde fuut, kraanvogel, wulp, watersnip, grauwe klauwier, adder, kleine watersalamander, boomkikker, gladde slang, levendbarende hagedis
- Venwitsnuitlibel, maanwaterjuffer
Wie er bij dit project betrokken zijn
In de Engbertsdijksvenen werken samen: LTO NoordVerwijst naar een andere website, gemeente TwenterandVerwijst naar een andere website, gemeente HardenbergVerwijst naar een andere website, gemeente TubbergenVerwijst naar een andere website, Natuur en Milieu OverijsselVerwijst naar een andere website, waterschap VechtstromenVerwijst naar een andere website, StaatsbosbeheerVerwijst naar een andere website en Provincie Overijssel.

Contact
Bent u grondeigenaar in of dichtbij Engbertsdijksvenen?
Neem dan contact op met: Richard Jansink
E-mail: rjansink@ltonoord.nlVerwijst naar een andere website
Heeft u vragen over maatregelen in het natuurgebied zelf?
Neem dan contact op met: Omgevingsmanager Anke Volkerink
E-mail: engbertsdijksvenen@staatsbosbeheer.nlVerwijst naar een andere website
Grondzaken
Projectregisseur: Reinoud Haaijer
E-mail: r.haaijer@overijssel.nlVerwijst naar een andere website