Bedieningstijden sluizen Reevediep

Het Reevediep is in beheer van Provincie Overijssel. Deze vaarweg ligt tussen het Drontermeer en de Gelderse IJssel en is 7.5 kilometer lang. De verbinding werd aangelegd als hoogwaterafvoer. In 2019 mag er ook recreatievaart op. Het is een mooi stuk natuurgebied om doorheen te varen. Het gebied rondom het Reevediep wordt beheerd door onder andere Staatsbosbeheer.

Vaarsnelheid

Op het Reevediep geldt een vaarsnelheid van 6 km per uur. Verschillende overheidsinstanties controleren dagelijks op het Reevediep. Let altijd goed op je eigen golfslag. Vaart u de toegestane snelheid maar is uw boeg- of hekgolf toch te hoog? Minder dan uw vaarsnelheid.

Scheeresluis

In het Reevediep ligt één sluis; namelijk de Scheeresluis.

Bediening tijdens het vaarseizoen (1 april tot 1 november)

 • Maandag t/m zaterdag: 08.00-12.30 uur / 13.00-19.00 uur
 • Zon- en feestdagen: 09.00-12.30 uur / 13.00-19.00 uur
 • Buiten het vaarseizoen wordt de Scheeresluis niet bediend, u kunt dan varen via het Ketelmeer.

Bruggen

Er liggen 4 bruggen over het Reevediep:

 • Kamperstraatweg: dit is de brug bij de sluis en heeft een doorvaarthoogte van NAP +5.00 meter.
 • Hanzespoorlijn: dit is de spoorbrug en heeft een doorvaarthoogte van NAP +3.82 meter.
 • N50: dit is de brug waar de N50 over loopt en heeft een doorvaarthoogte van NAP +4.10 meter.
 • Brug Nieuwendijk: dit is de brug aan de kant van het Drontermeer en deze heeft een doorvaarthoogte van NAP +4.25 meter.

Waterstand en doorvaarthoogte

De waterstand op het Reevediep kan erg verschillen. Zorg dat u de hoogte van uw vaartuig precies weet en controleer altijd de doorvaarthoogte met de hoogteschalen bij de brugpijlers. De hoogteschalen zijn verdeeld in zwarte en gele blokken van 1 meter. Elk zwart of geel blok is weer onder verdeeld in 2 (geel/zwarte) vlakken van 0.5 meter en 10 (geel/zwarte) vlakken in decimeters. Staat de waterlijn bijvoorbeeld halverwege het gele bord met een cijfer 4, dan past er 3.5 meter onder de brug door. Heeft u geen vaarbewijs en weet u niet hoe u de hoogteschaal af moet lezen, zoek dan op internet onder ‘G5.1 hoogteschaal’ voor meer voorbeelden en informatie.

Belangrijk

 • Het Reevediep is een recreatie-vaarweg, beroepsvaart is hier niet toegestaan.
 • Op het Reevediep is het niet toegestaan om te wind- en kitesurfen.
 • Op het Reevediep mag niet gevaren worden met schepen groter dan 20 meter lang en 5 meter breed.
 • Het is niet toegestaan om het Reevediep te bevaren met waterscooters/jetski’s.
 • Op het Reevediep geldt een afmeer- en anker verbod, behalve op de 2x24uurs ligplaats tussen de Scheeresluis en de Gelderse IJssel. Hier mag u 2x24 uur liggen. Daarna moet u de ligplaats tenminste voor 36 uur verlaten met uw schip.
 • Als u het Reevediep afvaart richting Drontermeer dan komt u op het Drontermeer een nieuwe sluis tegen, dit is de Reevesluis. De Reevesluis is in beheer van Rijkswaterstaat. Kijk op www.vaarweginformatie.nlVerwijst naar een andere website voor de contactgegevens en overige informatie van de sluis.

Aanvangstijd sluis

Om te schutten moet u 15 minuten vóór sluitingstijd bij de sluis aanwezig zijn, anders kunt u niet deelnemen aan het schutproces. De door provincie Overijssel bediende bruggen worden niet bediend vanaf windkracht 7 Beaufort.