Water en bodem
Waterschappen en gemeenten moeten wateroverlast voorkomen. De regels hiervoor staan in de Omgevingsverordening Overijssel 2017. Gemeenten zijn verplicht om in hun plannen rekening te houden met gebieden die risico lopen om te overstromen. Het Stappenplan Overstromingsrisicoparagraaf is daarbij een goed hulpmiddel. Ook moeten grondeigenaren zelf proberen wateroverlast te voorkomen.
IJsseldelta-Zuid
Het programma IJsseldelta richt zich op het grote gebied rond de monding van de IJssel tussen Kampen, de IJssel en het Drontermeer.
Doel is de verbetering van de waterveiligheid (Ruimte voor de Rivier), de leef- en werkomgeving en de doorstroom van het verkeer. Inmiddels is de IJssel uitgebaggerd om meer water af te voeren, en is het Reevediep aangelegd. Dit is een hoogwatergeul tussen de IJssel en het Drontermeer. Via deze bypass kan hoogwater op de IJssel sneller en makkelijker naar het Drontermeer. Daarnaast wordt gewerkt aan de realisatie van de Reevesluis, Drontermeerdijk, N307 Roggebot-Kampen en Recreatieterreinen.
Zie ook: IJsseldelta ProgrammaVerwijst naar een andere website
Ruimte voor de Vecht
Samen met dertien partners streeft provincie Overijssel ernaar de Vecht en het Vechtdal te ontwikkelen tot een halfnatuurlijke laaglandrivier. In die halfnatuurlijke laaglandrivier krijgt het water van de Vecht meer mogelijkheid op natuurlijke manier te stromen, door elementen zoals nieuwe meanders, ontsteende oevers, poeltjes en nevengeulen. Het programma Ruimte voor de Vecht is daarbij het uitgangspunt. Meer ruimte voor het water wordt hierin gecombineerd met een veilige afvoer van hoogwaters, ontwikkeling en ontsluiting van de natuurlijke schatten van de Vecht. Daarmee ontstaan nieuwe kansen voor de economie en voor de sociale structuur in het Vechtdal.
Zie ook: Ruimte voor de VechtVerwijst naar een andere website
IJssel-Vechtdelta
Contact
Overijssel loket
E-mail: overijsselloket@overijssel.nlVerwijst naar een andere website
Telefoon: 038 499 88 99